Allergi och katt?

Att ha ett husdjur kan ge mycket kärlek och glädje och få oss att må bättre.. Katter är ett av de mest populära husdjuren i Sverige och det finns en rad olika raser i olika prisklasser att välja mellan. Ett problem för många kan dock vara mild eller svår pälsdjursallergi.

Kan man som allergiker ha en katt?

Faktum är att det finns personer som kan ha katt trots sin allergi. Då är det viktigt att välja ”rätt” ras. Sibiriska katter är en ras som flera pälsdjursallergiker tål bättre än andra kattraser. Det beror på att de har låga halter av kattallergenet Fel d1, som kan ge oss människor en allergisk reaktion. Om du eller någon i familjen är pälsdjursallergiker kan alltså sibiriska katter vara bra att spana in.

Att tänka på om du är allergisk

Oavsett kattras finns det många saker du kan göra för att minska risken för en allergisk reaktion om du har katter i hemmet. Att städa – inte minst dammsuga – ofta och noga är ett exempel. Det är också bra att vädra och se till att få frisk luft med jämna mellanrum. Om du kelar med katten bör du också tvätta dig direkt efteråt.

Katt och allergi är möjligt

Man kan ha mildare eller svårare varianter av pälsdjursallergi, och detta kan du testa med hjälp av ett vanligt pricktest på din vårdcentral. Om det visar sig att din allergi är relativt mild finns det en chans att du kan ha en katt. Tänk noga igenom vilken ras och vad du mer kan göra för att minska risken för allergiska reaktioner.