Antibiotikaresistens hos katter

Du har säkerligen hört att vi människor kan bli resistenta mot antibiotiska om det skrivs ut för många gånger. Men visste du att även katter kan drabbas av detta? Antibiotika är en livsviktig del av djursjukvård och utan detta skulle katterna få svårt att överleva många enklare sjukdomar. Så vad ska man tänka på?

I Sverige är vi varsamma

Du som har katt i Sverige kan känna dig trygg i att vi endast använder antibiotika när det verkligen behövs. Vissa mindre bakteriella infektioner kan oftast läka på egen han utan att ta till läkemedel. Man vill inte heller förstöra för de goda bakterier som finns hos din katt. Lita på din veterinär och var uppmärksam på din katts mående.

Detta kan du göra själv

När du får antibiotika utskrivet till din katt är det viktigt att du följer receptet och fullföljer dosen. Om din katt ofta får infektioner orsakade av bakterier bör du diskutera detta närmare med din veterinär. Du bör aldrig heller ge en överbliven dos om din katt skulle bli sjuk vid ett senare tillfälle. Det ska alltid ordineras direkt av din läkare.

Antibiotika fungerar bara på bakterier

Antibiotika kan verka som en väldigt bra medicin som fungerar på det mesta men så är inte fallet. Det biter endast på bakterier och inte på svamp eller någon form av virus. Du måste även ha rätt antibiotika för rätt bakterie för att det ska göra någon verkan. Därför måste man vara lite försiktig innan man skriver ut ett recept.