Att tänka på innan du köper katt

Har du bestämt dig för att skaffa katt? Grattis! Du kommer inte att ångra dig. Glöm bara inte att det finns många saker du behöver gå igenom innan köpet. Att du förbereder dig noga är en bra sak för både dig och din katt. Här kommer några tips och råd som förhoppningsvis är till nytta för dig.

Viktigt att tänka på

Om du ska köpa en raskatt för första gången är det bra om du har vana av katter sedan tidigare. De flesta personer som köper sin första raskatt har erfarenhet av att ha haft åtminstone en huskatt tidigare. Läs in dig på ”din” ras och lär dig dess styrkor och svagheter. Hälsa gärna på uppfödare och katter. Det är också viktigt att se över vilken slags försäkring du behöver till din katt.

Om katter och försäkring

När du ska skaffa en försäkring till din katt, ska du dels tänka på rasens egenskaper. Finns det särskilda sjukdomar i rasen som kan bli kostsamma? Du behöver också fundera på hur du lever, hur området ser ut och om det finns risk för stölder av katter. Det är många raskatter och kattägare som blir utsatta för stöld på grund av att raskatter har ett då fint utseende.

Anpassa ditt liv och boende

När det gäller raskatter, brukar de vara lämpliga som innekatt, dels för att de trivs med det och dels för att de är för värdefulla för att skickas ut i världen där de utsätts för många onödiga faror. Du måste klara av att skydda din katt. Du behöver också leva ett liv som innebär att du kan vara hemma och hålla din katt sällskap, eftersom katter inte gillar att vara själva för mycket. Lycka till!