Balines

Kattrasen Balines är en siames, fast långhårig. Dess egenskaper är därför mycket lika siamesens och rasen är väldigt sällskaplig, utåtriktad och mycket pratsam. Eftersom Balinesen är så social trivs den bäst om den får bo ihop med andra katter. Balinesen blev godkänd dom ras i FIFe 1984 men redan innan detta, 1983 registrerades den första Balinesen inom SVERAK.

Den långhåriga siameskatten

Balinesen har sitt ursprung i USA där en grupp kattuppfödare bestämde sig för att ta tillvara på långhåriga siamesavkommor, som uppstått eftersom vissa siameser bar på ett recessivt anlag för lång päls, och medvetet avla vidare på dem. Namnet Balines har tvärt om vad många tror inget med ön Bali att göra utan uppstod eftersom det rimmar på siames och eftersom den långa pälsen svajar kring bakben och svans när katten är i rörelse och påminner om balinesiska dansare.

Utseende och storlek

Balinesen är i grund och botten en långhårig siames. Det är en katt med elegant exteriör, höga ben och en slank och tubformad kropp. Dess svans är mycket lång, piskliknande och göms under långt hår. Den har ett medelstort huvud som är trekantigt i formen, har raka linjer och snett placerade, mandelformade ögon. Ögonens färg är intensivt mörkblå, nosen är lång och rak och öronen är mycket stora.

Färg och päls

Kattrasen balines kännetecknas av den långa och silkiga pälsen som nästan helt saknar underull. Pälsen är som allra längst vid kattens hals, skuldror och svans och svajar vackert när katten rör sig. En balines är alltid ”maskad” vilket innebär att dess ansikte, öron, ben och svans har en påtagligt mörkare färg än kroppen som generellt sett har en ljus ton.