Benbrott på katt

Ibland är olyckan framme och din katt har fått ett benbrott. Men hur upptäcker man symptomen och vad gör man bäst för att det ska läka så fort som möjligt? Viktigt är att veta att benbrott kan komma i många olika former och beroende på var din katt är skadad så kan det ge olika symptom.

benbrott katt bild

Hur upptäcker du det?

Vanligast är att du märker att din katt har börjat halta. Men det finns dock även mer komplicerade benbrott som är svårare att upptäcka. Senare upptäckt kan leda till längre rehabilitering. Till exempel så kanske din katt har brutit ett revben. Då kan din katt få svårt att andas. Ömhet vid beröring är ett annat symptom. Om käkbenet är skadat så kan din katt tappa aptiten. Misstänker du ett benbrott så måste du besöka din veterinär med det samma.

Vilken behandling behövs?

Beroende på vilken typ av benbrott som uppkommit kommer din veterinär välja en passande behandling. Vissa benbrott kan behöva gipsas eller spjälas. Det finns också mer komplicerade behandlingar men som kan korta ner tiden för rehabilitering, till exempel osteosyntes där benändarna fixeras vid varandra eller inoperering av ståltrådar för att fixera benen. Det kan ta flera månader efter avslutad behandling för benet att läka helt så ge din katt tid att återhämta sig.

Benbrott är vanligt förekommande

Då katter ofta lever ett aktivt liv och gärna är ute och jagar så är det lätt hänt att en skada sker. Lär dig känna igen symptomen för att snabbt upptäcka ett möjligt benbrott. Då kan du fortare få hjälp av en veterinär och påbörja din katts rehabilitering. Regelbunden vidröring av din katt och koll på matvanorna kan hjälpa dig att snabbt upptäcka om något inte står rätt till.