Den mest intelligenta kattrasen

Katter har alltid antagits vara smarta djur. De är medvetna om sin omvärld, strategiska och såväl hitta problem som lösningar på dem. Dessutom är katter djur med stark karaktär och som ogärna gör något som de inte har lust med. Därför kan det vara svårt att till exempel dressera katter.

Topplista på världens smartaste katter

Kattraser kan sägas ha olika hög intelligens, och det finns forskning som har gjort över detta. Man har kommit fram till att de mest intelligenta katterna är följande (i stigande skala): Scottish fold, Savannah, Cornish rex, Burma, Bengal, Siames och toppar listan gör Abessinier. Andra raser som också är intelligenta är till exempel Sibirisk katt och Norsk skogkatt. Däremot finns det såklart mycket annat att ta hänsyn till innan du köper en katt.

Abessinier – självständiga katter

Hur kommer det sig att rasen Abessinier toppar listan? En av anledningarna är att de anses vara självständiga med en överlägsen utstrålning. Det är dock inte allt – Abessinier och Somali (som är en variant av rasen) är dessutom duktiga på att interagera med exempelvis sina ägare, vilket anses vara ett resultat av hög intelligens hos rasen. De är som gladast när de är mentalt stimulerade.

Att välja en kattras

Visst känns det trevligt att investera i en intelligent kattras, men kom också ihåg att det finns mycket mer som du bör gå på. Perser antas till exempel vara en av de vänligaste kattraserna, medan såväl Abessinier som Burma passar bra tillsammans med barn. Om någon är allergisk i hushållet kan en Sphynx vara att föredra, då det är en hårlös kattras.