Dyra katter

Det finns många olika kattraser, långhåriga, korthåriga och en del till och med totalt utan hår. Smaken är olika – var och en har sina favoriter bland dessa fantastiska varelser. Vissa kommer med ett förmånligare pris medan vissa kan vara väldigt dyra. Vad är det som gör att man väljer att köpa sig en av de dyrare katterna? Och hur mycket kostar egentligen en raskatt?

Så mycket får du betala

Bland olika dyra kattraser finns bland annat Norsk skogskatt, som precis som namnet säger härstammar från Norge. Den kännetecknas av sin vackra, långa päls och yviga svans. Priset på en Norsk skogskatt ligger mellan 5000-30000 kronor. En annan dyr kattras är Colorpoint, en korsning mellan perser och siamesisk katt. Denna långhåriga, tillgivna katt kännetecknas av blå, stora ögon och ljus kropp med mörk färg på ansikte, öron, tassar och svans. Priset på en Colorpoint är ungefär 5000-13000 kronor.

norsk skogskatt dyr

Vad innebär raskatt?

Köper du en raskatt från en seriös uppfödare ska du kontrollera så att den har stamtavla och är stambokförd. Stamtavlorna bör även vara registrerade i SVERAK. Katten ska vara avmaskad, grundvaccinerad, veterinärbesiktad och ha en försäkring. Det är mycket med raskatter som kostar, därför får man räkna med dyra priser då det bland annat är mer pappersarbete. Har du dessutom tänkt att ställa ut din raskatt på utställningar kostar även detta en del. Uppfödaren kan ge dig information om utställningar.

Därför väljer man raskatter

Många människor väljer raskatter framför vanliga katter eftersom raskatterna har en känd bakgrund och man vet vad man får. Dessutom är de oftast intelligenta, och många av dem blir mycket tillgivna sina ägare om de sköts bra. De är avlade utifrån specifika egenskaper och därför kan man välja hur man vill att ens katt ska vara. Du får också koll på kattens sjukdomshistoria och vet hur dess föräldrar har blivit.