Kastrera sin katt

Visste du att vi har fått en ny lag som säger att alla utekatter måste kastreras? Om din katt inte redan är kastrerad så är det dags att planera för det. Det finns många fördelar för din katt med kastrering, som positiva effekter för kattens hälsa och att risken för att den försvinner minskar.

Förläng din katts liv

Det har visat sig att kastrering ökar livslängden hos många katter. Det beror på flera olika saker. Utekatter som är kastrerade håller sig närmare sitt hus vilket gör att risken för olyckor minskar som till exempel trafikolyckor. En katt som är kastrerad hamnar mer sällan i slagsmål eftersom det territoriella beteendet minskar. Att katten undviker slagsmål är mycket bra eftersom det gör att katten inte skadar sig samt att de inte sprider sjukdomar mellan varandra under bråk.

Fler fördelar med kastrering

Man har märkt att utekatter som är kastrerade mår bättre och är mindre stressade. Om du kastrerar din honkatt minskar risken för att katten ska drabbas av juvertumörer och livmodersinflammation. Om du har en hankatt som du kastrerar så hjälper du till att se till att inga oönskade kattungar föds. På så sätt bidrar du till att minska antalet hemlösa katter.

En operation som besparar mycket lidande

För båda hanar och honor sker kastrering genom operation. Dessa operationer är väldigt vanliga hos veterinärer så de har god vana av ingreppet. Du kan känna dig trygg när du lämnar in din katt. Försök tänka positivt – att du gör något som kommer att ge din katt ett bättre och mer hälsosamt liv samt att det även skyddar andra katter.