Kattens Matvanor

Som alla kattägare vet är katter mycket bestämda djur och det gäller även deras matvanor. De vill gärna ha färsk mat som innehåller mycket protein. Det är också viktigt att veta att katter inte tycker om att äta och dricka på samma ställe. Du bör därför placera maten på ett ställe och vattnet på ett annat.

Bli proffs på hur du utfodrar katten bäst

Först och främst är det viktigt att katten alltid har en vattenskål med tillgång till färskt vatten. Torr mat kan du låta ligga framme i skålen så att katten kan äta när den vill. Annan blöt mat bör du däremot inte låta ligga framme mer än någon timme. Tänk också på att mat- och vattenskålar bör vara breda. Katter tycker nämligen inte om när morrhåren tar i kanterna på skålen när de äter och dricker.

Katter gillar kött

Katter är köttätare och man beräknar att en vild katt äter ungefär åtta möss om dagen. Så mycket skall man inte ge sin tamkatt, då blir den nog ganska fet. Katter vill ha animalisk färsk mat men tänk på att vara försiktig med rå fisk. Vissa fiskar innehåller ett ämne som bryter ner B-vitamin och det är inte hälsosamt för katten. En öppnad förpackning med blöt mat skall förvaras i kylskåp.

En hälsosam och frisk katt

Sammanfattningsvis kan man säga att för att katten skall må bra skall den alltid ha tillgång till friskt vatten. Torrfoder placeras på en plats för ätande och kan stå framme, tillgänglig för katten när den vill äta. Ge katten kött och kyckling men inte rå fisk. Katten skall också ha tillgång till en kattlåda som rengörs ofta och den skall inte stå nära platsen där katten äter och dricker.