Katter gillar vatten mer än du tror

En av myterna som är svåra att slå hål på kring katter är att de avskyr vatten. Detta är inte sant men huskatter har ofta inget behov av att bada. De klarar att hålla sig rena på egen hand, men det finns det katter som verkligen älskar att ta ett dopp och plaska runt i vattnet. De flesta katter är exempelvis naturligt nyfikna på rinnande vatten.

När simmar katten?

Visst kan katten simma och när deras jaktinstinkter och överlevnadsinstinkter verkligen gäller så finns det ingen tvekan. Men genom kattens evolution så har deras förmåga inte utnyttjats och utvecklats utan snarare har de ett mer finstämt verktyg i sin kropp för att befinna sig i varmare miljöer. Däremot finns det katter som simmar oftare både för att kyla ner sig och för att de snabbare tar sig fram i sin rätta miljö.

Ska man låta katten bada?

Många katter har en rädsla för vatten så det gäller att vara försiktig och vänja katten vid bad i tidig ålder. En slät- och korthårig katt behöver sällan badas då de hanterar sin rengöring själva och utsöndrar ett skyddande fett från huden. En långhårig katt kan behöva hjälp med kamning och bad för att må bra. En nakenkatt behöver badas oftare, då de inte har någon päls som skyddar huden och deras fettutsöndring kan skapa en klibbig hinna.

Varför leker vissa katter med vatten?

Vatten är trots allt en naturlig del av en katts liv och de ses ofta leka med vatten på olika sätt. Vattnet reflekterar och genererar rörelser och därmed har katten med sin nyfikenhet hittat en lekpartner. Även utmaningen att dricka vatten på annat sätt än den i köket placerade vattenskålen ger katten en möjlighet till lek och klättring. Utomhus utgör vattnet en källa till lek och jakt med djur som spinner på eller simmar under ytan och ger katten lekfulla situationer.