Somali

Detta är en ras för dig som vill ha sällskap av en nyfiken, intelligent och läraktig katt. Somali beskrivs ofta som en abessinier med halvlång päls. Denna medelstora katt är både graciös, elegant och smidig. Den har spännande teckningar och ett ansikte som är hjärtformat med alerta öron och lysande ögon.

Den graciösa katten

Graciös är ofta första tanken när man ser en katt av rasen somali. Den ger ett elegant intryck och är både slank och smidig men samtidigt muskulös. Dess ben är långa och smala med små ovala tassar. Nyfiken och aktiv är de främsta karaktärsdragen och därför vill den vara med där det händer saker. Den är också intelligent och läraktig och det brukar inte vara några problem med att lära den gå i koppel eller sele.

Vilken skötsel kräver en somali?

Somali har en unik päls där varje hårstrå har två eller tre färgband, så kallad ticking. En vuxen katt ska helst ha riklig päls runt halsen och bakbenen, kallat krage och byxor. Pälsen är halvlång men lättskött och det är inte ofta den tovar. En kort period under våren fäller den päls och då är det viktigt att borsta den regelbundet. Generellt är somalin en frisk ras med få ärftliga sjukdomar även om en del kan ha problem med tänderna.

Somali eller abessinier

Efter andra världskriget började det dyka upp långhåriga katter i en del abessinierkullar. Från början var detta inte accepterat och de gömdes helst undan, ända fram till 1970-talet då de godkändes som ras i USA. Somali kom alltså till genom parning av abessinier som bar på långhårsanlag. Eftersom det finns relativt få exemplar av somali i Sverige är det tillåtet att avla den med abessinier. 1983 fick somali fullt godkännande som ras och då registrerades också den första i SVERAK, Sveriges kattklubbars riksförbund.