Tips för att utfodra kräsna katter

Som kattägare vet vi alla hur orolig man blir då katten plötsligt slutar äta som vanligt. Är det fel på maten? Är katten sjuk? Annat? Försök stå ut under en dag utan att ge den något frestande. Till slut kommer hungern att ta över och den borde äta av sin mat igen såvida den inte är sjuk på något sätt.

Knep mot matvägran

Katter är kräsna djur och livsnjutare. De vill gärna känna lukten på sin mat så tänk på att värma kall mat lite. Utfodra den alltid ungefär vid samma tidpunkt, katter är vanedjur. Själv vill du säkert äta på en ren tallrik, även katten vill ha en ren skål. Är torrfodret för gammalt eller har mist sin knaprighet? Har katten tröttnat på det vanliga märket?

Avvakta och ha tålamod eller dags för veterinärbesök?

Om det mot förmodan, trots att man gjort allt så som att utfodra katten i en ren skål, låter den vara i fred för att äta och avvaktat ett dygn kan det vara dags att vidta åtgärder om den fortsätter att matvägra. Det kan vara lämpligt att åka till veterinären för att se om det kanske kan vara något fel med till exempel tänderna som gör att katten har ont då den ska äta.

Tillfällig matvägran eller sjukdom?

En tillfällig matvägran behöver inte vara så alarmerande om katten ganska snart återgår till sina vanliga vanor angående maten. Men om man samtidigt ser att katten inte är sig lik i andra aspekter så som sömnvanor och leklust bör matvägran tas på allvar. Om man har sett över ovanstående förslag och inte det heller hjälper, ja då är det nog dags att be om specialisthjälp.