Vad är FORL?

FORL, eller Feline Odontoclastic Resorptive Lesions, är en tandsjukdom som drabbar katter. Sjukdomen gör att tändernas hårda vävnad bryts ner. Tidigare har sjukdomen kallats för feline caries, neck lesions, feline dental resorptive lesions och neck caries, men idag är den korrekta användningen FORL. Det är en mycket smärtsam sjukdom som kan göra att katten får svårigheter att äta.

Symptom för FORL

liten kattFORL innebär att tandens hårda emalj bryts ner vilket orsakar att tänderna ömmar och blottar delar av dem. Detta leder till att tanden lättare kan brytas av och skadas än mer. Även kattens tandkött brukar bli inflammerat och blöder lättare än vanligt. Sjukdomen är mycket smärtsam och oftast får drabbade katter svårt för att äta med sina tänder, framförallt kall och hård mat. Det är oftast katternas kindtänder som drabbas av FORL, men de övriga kan också drabbas.

Hur diagnostiseras FORL?

För att se om en katt har problem med sina tänder görs en noggrann och systematisk munhåleundersökning på det sövda djuret för att se om katten kan vara drabbad av FORL. Eftersom sjukdomen ofta förekommer samtidigt som tandsten och tandlossning måste djurets tänder först rengöras. Därefter undersökes varje tand med en sond för att se om det finns defekter och ojämnheter. En röntgen bör ingå i munhåleundersökningen för att kunna upptäcka förändringar under tandköttets kant.

Behandling av FORL

Det finns tyvärr ingen behandling mot FORL som ger ett permanent resultat. Tidigare har man provat att laga defekterna och rotfylla de tänker som varit angripna men katterna tappade eller hade oftast sönder lagningarna. Idag rekommenderar man istället att de tänder som blivit angripna skall dras ut. FORL är mer förekommande i andra länder än Sverige, men det är viktigt att man är uppmärksam om en katt har ont i sina tänder. Det är bra att börja behandling i tid!