Vätskeersättning för din katt

Vid kräkningar och diarré kan en katt lätt bli uttorkad. Då är det klokt att ge katten vätskeersättning för att ersätta den förlorade vätskan. Kattens vätskebehov ligger normalt på 0,5 dl vatten per kilo kroppsvikt. Vid uttorkning behöver katten dubbelt så mycket vätska men i mindre doser åt gången. Skulle katten fortsätta att kräkas och ha diarré bör en veterinär kontaktas.

Recept på egengjord vätskeersättning

Det finns färdig vätskeersättning att köpa till katten vid uttorkning och även recept på hur du gör en egen. Blanda 1 liter vatten, 1 matsked druvsocker eller honung och 1 tesked salt. Ge katten lite i taget men ofta. Skulle problem uppstå trots vätskeersättning eller att det inte går att få i katten det, finns det vissa symptom att gå efter innan ni uppsöker en veterinär.

Symptom vid uttorkning

En katt som inte får i sig vätska och elektrolytersättning ordentligt kan på kort tid bli väldigt försämrad och sjuk. Symptom vid uttorkning är att allmäntillståndet blir nedsatt, katten är svår att få kontakt med, är slö och vinglig. Vid dessa tecken behöver katten uppsöka en veterinär för att få dropp och många gånger övernatta på djursjukhuset för att bli bättre.

Katten behöver lite extra salt vid uttorkning

Salt finns naturligt i kattens mat men vid kräkningar och diarré behöver katten få i sig extra salt. Det går att ge katten lite kokt, avsvalnad och utspädd buljong. Var medveten om saltmängden då en katt kan bli saltförgiftad i stället, vilket också är allvarligt. Det är bättre att söka vård en gång för mycket än en gång för lite när det kommer till uttorkning, då konsekvenserna kan bli riktigt farliga och allvarliga.